همه چیز درباره لباس سنتی ژاپنی ها کیمونو

کیمونو

لباس کیمونو سنتی، یک لباس مستطیلی یا T شکل است که بخش ضروری و غیرقابل انکار فرهنگ ژاپن است. کیمونو برای خانم‌ها، لباسی با آستین‌های بلند و گشاد به همراه بدنه بلند است که تمام بدن آن‌ها را می‌پوشاند. اما این لباس هم مانند بسیاری از لباس‌های سنتی سایر کشورها، امروزه با تغییراتی مدرن وارد زندگی ما شده است. از مدل لباس سنتی ژاپنی‌ها برای الگوهای مختلف لباس از جمله مانتو مدل کیمونو استفاده می‌کنند.

امروزه کیمونو سنتی ژاپنی، مردم را از تمام نقاط جهان به سمت خود می‌کشد. همه دوست دارند که یک مدل از آن را اجاره کنند تا از یکپارچگی فرهنگ پیچیده و زیبای ژاپن در یک لباس اشرافی لذت ببرند. اگرچه ژاپنی‌ها دیگر با لباس‌های سنتی برای کارهای روزمره از خانه خارج نمی‌شوند، اما همچنان برخی از زنان را در مجالس رسمی لباس سنتی ژاپنی را برای پوشیدن انتخاب می‌کنند.

تاریخچه لباس کیمونو

تاریخچه لباس کیمونو به قرن هشتم و دوره هیان برمی‌گردد. در آن دوره مردم از پوشش مردم چین در سلسله وو الهام گرفتند و لباسی تحت عنوان کیمونو امروزی طراحی کردند. لباس چینی‌ها با لباس ژاپنی ها متفاوت بود و بنابراین نام این لباس را در فرهنگ خود Kosode گذاشتند.

لباس سلطنتی ژاپنی

لباس کیمونو ژاپنی برای خانواده‌های سلطنتی

در ابتدا خانواده‌های اصیل و سلطنتی ژاپنی، برای نشان دادن ثروت و قدرت خود این لباس را می‌پوشیدند. لباس سنتی ژاپنی از پارچه‌های ابریشم رنگی با لایه‌های بسیار و آستین‌های بلند بود. اما پوشیدن این لباس در روزمره کار آسانی نبود و بنابراین، تبدیل به یک نماد اقتصادی در این کشور شد.

نحوه پوشیدن، نوع و سبک این لباس موقعیت اجتماعی، سن و وضعیت تاهل آن‌ها را نشان می‌داد. در دوره هیان ژاپن، زنان لایه‌های متعددی از لباس‌های ابریشمی را می‌پوشیدند تا نشان دهند از خانواده‌های سلطنتی با جایگاه بالا هستند. همچنین افراد فقیر و غیرسلطنتی برای پوشیدن این لباس، فقط به نوع خاصی از پارچه و الگو محدود بودند. به علاوه اینکه آن‌ها حق نداشتند استایل شخصی داشته باشند.

فست فشن چیست؟ + معرفی برندهای فست فشن و آسیب‌های آن‌ها

اضافه شدن کمربند به لباس کیمونو

مد همیشه یک راه خلاقانه برای دور زدن قوانین و البته در عین حال رعایت آن به شما پیشنهاد می‌دهد. همانطور که گفتیم، مردمان عادی ژاپن حق نداشتند که مانند مدل سلطنتی از تزئینات استفاده کنند. بنابراین در دوره ادو ژاپن، آن‌ها با تغییراتی کوچک توانستند به لباس خود کمی تغییرات بدهند.

کمربند کیمونو

در دوره ادو با استفاده از گلدوزی و نقش و نگار توانستند کمی تغییرات به لباس بدهند و به این لباس‌ها Obi گفتند. درواقع اوبی یک کمربند پهن است که برای نگه داشتن لباس از آن استفاده می‌شد. جالب است بدانید که اوبی پیچیده‌ترین قسمت پوشیدن لباس سنتی ژاپن است.

کوتاه شدن آستین‌ها در طول زمان

لباس کیمونویی که امروزه می‌بینیم با لباس سنتی که در گذشته بود تفاوت‌های بسیاری دارد. یکی از مهم‌ترین تغییراتی که در این لباس ایجاد شده است مربوط به آستین‌ها است. کیمونو سنتی آستین‌های بلندی داشت که اندازه آن تا پای فرد می‌رسید و نوارهای بلندی از آن آویزان بود. این نوارها به قدری بلند بودند که زنان قبل از خروج از منزل، آن‌ها را دور کمر خود می‌بستند تا کثیف نشود.

حتی در زمان حال، زنان برای جلوگیری از کثیف شدن کیمونوهایشان این نوارها را به دور کمر می‌بندند؛ در غیر این صورت استفاده از آن مشکل خواهد بود. بنابراین، یکی از مهم‌ترین نغییرات در طراحی کیمونو امروزی استفاده از آستین‌های کوتاه بود تا آدم‌های بیشتری با اطمینان از آن استفاده کنند.

پارچه مورد استفاده در کیمونو

مدل سنتی کیمونو از مرغوب‌ترین ابریشم‌ها ساخته می‌شود و البته قابل درک است که این نوع بسیار گران‌تر است و برای افراد بسیاری قابل تهیه نیست. اما مانند کوتاه شدن آستین‌ها، استفاده از پارچه‌های دیگر نیز رواج پیدا کرد. این امر باعث شد تا از موادی مانند ابریشم مصنوعی و ویسکوز که مراقبت از آن‌ها راحت‌تر است استفاده شود.

تفاوت پارچه برای مدل‌های مختلف کیمونو

پارچه‌ای که برای جشن‌های تابستانی، مراسم رسمی و ازدواج برای دوخت استفاده می‌شود، با پارچه لباس روزمره سلطنتی متفاوت است. البته سن و موقعیت اجتماعی افراد نیز در نوع لباسی که برای آن‌ها دوخته می‌شود تاثیرگذار است. برای مثال، در تابستان مردم از کیمونوهایی استفاده می‌کردند که از پارچه‌های سبک دوخته شده بود تا گردش هوا و تهویه انجام شود.

کیمونو ژاپنی تابستانی

اشراف‌زاده‌ها برای نشان دادن ثروت و موقعیت اجتماعی نوع ابریشمی می‌پوشیدند؛ اما سایر بخش‌های جامعه، از پنبه یا ابریشم مصنوعی برای لباس خود استفاده می‌کردند. معمولا زنان جوان لباس با رنگ روشن یا آستین‌های گشاد می‌پوشیدند اما زنان متاهل کیمونوهای آستین کوتاه می‌پوشیدند.

انواع مختلف کیمونو

هر مدل کیمونو در ژاپن نام مخصوص و محل مخصوص برای پوشیدن دارد و از نوع آن سن، وضعیت تاهل و مقام فرد مشخص می‌شود. حتما این موضوع را در فیلم و سریال‌های سبک قدیم ژاپن دیده‌اید که بدون صحبت کردن با فرد، تشخیص می‌دهند که چه کسی است؟ در ادامه ۱۳ مدل آن را توضیح می‌دهیم:

فوریسود (Furisode)

لباس سنتی رسمی که توسط زنان مجرد پوشیده می‌شد و آستین‌های بلند تا تقریبا  قوزک پا دارند؛ به علاوه اینکه از طرح‌های رنگارنگ و روشن استفاده می‌شود.

تومزود (Tomesode)

لباس رسمی با آستین کوتاه‌تر که زنان متاهل آن را می‌پوشند و فقط در لبه پایینی طرح دارد.

کورو تومزود (Kuro Tomesode)

این لباس معمولا از پارچه مشکی برای مجالس رسمی پوشیده می‌شود.

ایروتومزود (Irotomesode)

لباس‌های سنتی ژاپن که در رنگ‌های مختلف با طرح‌های متفاوت دوخته می‌شود.

هومونگی (Homongi)

یک لباس نیمه رسمی با طرح‌های رنگارنگ مخصوصا در پشت لباس و آستین‌ها است که هم خانم‌های متاهل و هم خانم‌های مجرد می‌توانند آن را بپوشند.

تسوکه‌سج (Tsukesage)

لباسی با الگوهایی که در طول کیمونو، از پشت تا جلو روی شانه و روی آستین کشیده شده است. برای مناسبت‌هایی مانند عروسی یا مهمانی‌های چای و غیره توسط زنان متاهل و مجرد پوشیده می‌شد.

کومون (Komon)

لباسی با الگوهای تکراری کوچک و ظریف در سراسر پارچه که معمولا از چاپ‌های گلدار در آن استفاده می‌شود.

تسوموگی (Tsumugi)

لباسی با الگوهای روشن‌تر و برجسته‌تر که معمولا زنان مجرد و متاهل از آن استفاده می‌کنند.

یوکاتا (Yukata)

لباسی که از پارچه پنبه‌ای تهیه شده و در تابستان آن را می‌پوشند.

موفوکو (Mofuku)

لباسی که برای مراسم خاکسپاری از آن استفاده می‌شود و با کمربند اوبی مشکی برای مردان و زنان استفاده می‌شود.

مونتسوکی (Montsuki)

لباس رسمی که توسط مردان، برای مهمانی‌ها یا مراسم رسمی مانند مراسم ازدواج خانواده یا اقوام پوشیده می‌شود.

هائوری (Haori)

لباس کوتاهی که شبیه یک ژاکت است.

شیروموکو (Shiromuku)

درواقع شیروموکو، لباس عروس ژاپنی‌ها است که سفیددوزی شده و یک لباس قرمز یا نارنجی از روی آن می‌پوشند.

لباس عروس ژاپنی

تاریخچه لباس عروس + چرا عروس ها در روز عروسی خود لباس سفید می‌ پوشند

اهمیت لباس کیمونو ژاپنی برای ژاپنی ها

لباس‌های سنتی هر کشوری، نشان‌دهنده تاریخچه فرهنگی غنی آن کشور است. کیمونو نیز فقط یک لباس سنتی نیست بلکه لباس ملی ژاپن نیز هست. از این لباس در مراسم چای، تشییع جنازه، مراسم رسمی و ازدواج پوشیده می‌شود.

جالب است بدانید که کیمونوی رسمی ۵ تاج دارد در حالی که نوع غیررسمی هیچ تاجی ندارد. لباس رسمی با صندل و جوراب‌های سنتی پوشیده می‌شود که بین انگشت شصت و سایر انگشت‌ها فاصله دارد. پاپیون پشت کیمونوی لباس زنانه که برای مراسم رسمی مرسوم است، ممکن است ساعت‌ها طول بکشد تا به درستی بسته شود.

همچنین اوبی، همان کمربندی که دور لباس بسته می‌شود سخت‌ترین قسمت پوشیدن این لباس ژاپنی است. برای بستن اوبی، باید آن را به گونه‌ای ببندید که تا زمانی که به تن دارید هیچ چین‌خوردگی نداشته باشد. برای زنان طول اوبی لباس رسمی می‌تواند ۳۰٫۴۸ سانتی متر عرض و بیش از ۳٫۹ متر طول داشته باشد.

پوشاندن کیمونو شغلی در ژاپن!

در ژاپن، افرادی هستند که شغل آن‌ها کمک به مردم برای پوشیدن کیمونو سنتی است؛ شاید به همین دلیل هم در گذشته ندیمه‌ها به زنان سلطنتی کمک می‌کردند تا لباس بپوشند. پیچاندن کمربند اوبی کار سختی است و نباید گره‌ای داشته باشد؛ بنابراین فقط یک فرد ماهر می‌تواند آن را انجام بدهد. این لباس در ژاپن به قدری محبوب است که کلاس‌هایی برای نحوه پوشیدن آن‌ها برگزار می‌شود.

kidadl , sewguide

قبلی «

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تبلیغات متنی